Blog

Mleczko pszczele – Royal Jelly

Mleczko pszczele – Royal Jelly
Blog

Pszczoły obdarzają nas wieloma cennymi surowcami, które pozyskują lub wytwarzają w celu zapewnienia właściwego rozwoju i funkcjonowania rodziny pszczelej. Wszystkie surowce pszczele charakteryzują się wieloma cennymi właściwościami prozdrowotnymi, które doskonale sprawdzają się w profilaktyce zdrowotnej wielu schorzeń. Jednym z pośród takich produktów jest mleczko pszczele inaczej zwane Royal Jelly. Jest to niezwykle cenny produkt, którego właściwości wciąż są jeszcze mało znane i doceniany przez konsumenta. Mleczko pszczele jest wytwarzane przez pszczoły robotnice, którym karmią larwy przyszłych robotnic, trutni oraz matek pszczelich.

Skład chemiczny mleczka pszczelego jest dość zróżnicowany i zawiera średnio m.in.: białko, w tym albuminy i globuliny 13%, wolne aminokwasy, w tym egzogenne 3%, lipidy – NNKT, fosfolipidy, sterole 4%, węglowodany – glukoza i fruktoza 12%, kwasy organiczne – 10-hydroksy-2-decenowy, nienasycone i nukleinowe 2%, witaminy rozpuszczane w wodzie i tłuszczach 0,2%, mikro i makroelementy 1%, a także hormony – acetylocholina i płciowe 8g/g, oraz wodę.

Działanie profilaktyczne mleczka pszczelego jest bardzo szerokie. Coraz liczniejsze badania naukowe potwierdzają wielokierunkowe działanie tego produktu. Mleczko pszczele okazuje się dość skutecznym środkiem pomocnym w leczeniu niedociśnienia tętniczego krwi oraz encefalopatii nadciśnieniowej. Jak stwierdzono w badaniach klinicznych, mleczko pszczele okazało się niezwykle pomocna w leczeniu chorób wrzodowych żołądka i dwunastnicy. Stosowanie mleczka pszczelego doskonale sprawdza się w profilaktyce schorzeń znanych jako nerwica lękowa. Jest to choroba, która charakteryzuje się występowaniem nieokreślonych lęków, stałego niepokoju, napięcia i poczucia zagrożenia, a nawet stanów paniki. Mleczko pszczele znakomicie sprawdza się w profilaktyce stanów pozawałowych, poprzez obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Ogranicza bóle głowy oraz objawy duszności. Mleczko pszczele wpływa na poprawę elementów percepcji takich jak słych, wzrok, smak, wpływa korzystnie na normalizowanie stanów bezsenności. Warto wspomnieć, że mleczko pszczele można także stosować profilaktycznie jako środek podnoszący odporność organizmu na przeziębienia oraz dolegliwości okresowych niedomagań. 

Stosowanie i oddziaływanie mleczka pszczelego na organizm człowieka, zależy przede wszystkim od wprowadzonej dawki. Doniesienia naukowe wskazują, że stosowanie dawek w ilości między 5 – 350mg działa w sposób pobudzający. Natomiast stosowanie większych dawek powyżej 500, nawet do 1000mg mogą powodować działanie niekorzystne. W skrajnych sytuacjach może powodować zapaść spowodowaną nagłym spadkiem ciśnienia tętniczego. Przeciwwskazaniem do stosowania tego preparatu jest indywidualna nietolerancja organizmu na produktu pszczele, w tym mleczko, jak również występowanie chorób zakaźnych chrakteryzujących się ostrym przebiegiem. 

Należy pamiętać, że stosowanie produktów pszczelich ma działanie profilaktyczne i wspierające proces leczenia, a produkty pszczele nie mogą zastąpić leków stosowanych podczas standardowego leczenia określonych chorób. Regularne stosowanie produktów pszczelich przez dłuższy czas, przynosi zauważalny efekt terapeutyczny.

Przeczytaj również

Masło pszczele i masełko kąpielowe - zastosowanie produktów pszczelich w pielęgnacji skóry suchej i problematycznej.
Blog

Masło pszczele i masełko kąpielowe

Zastosowanie produktów pszczelich w pielęgnacji skóry suchej i problematycznej. Ich naturalność, bogaty skład zwany skarbnicą witamin i mikroelementów, działanie antyoksydacyjne, antybakteryjne i silnie regenerujące naskórek to tylko kilka zalet.
Mleczko pszczele – Royal Jelly
Blog

Pszczoły obdarzają nas wieloma cennymi surowcami, które pozyskują lub wytwarzają w celu zapewnienia właściwego rozwoju i funkcjonowania rodziny pszczelej.
Pierzga - pszczeli chleb
Blog

Pierzga - pszczeli chleb

Pszczoły obdarzają nas wieloma cennymi produktami, które wykazują korzystny wpływają na organizm człowieka. Kolejnym produktem wartym szczególnej uwagi jest pierzga pszczela, zwana również chlebem pszczelim.
Słodycze bez cukru
Blog

Zdrowe słodycze bez cukru

W obecnych czasach cukier można znaleźć dosłownie wszędzie, nie tylko w słodyczach, ale również w codziennych artykułach spożywczych dostępnych na półkach sklepowych.
Firma ŁYSOŃ realizuje projekt wdrożenia innowacyjnej i w pełni zautomatyzowanej produkcji wyrobów spożywczych czystej etykiety z miodem gryczanym o wysokich walorach prozdrowotnych. Celem projektu jest rozwój oraz wzrost konkurencyjności firmy ŁYSOŃ na rynku branżowym. Więcej informacji na stronie: https://pasiekalyson.pl/dotacje/
euro
Ta witryna korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z polityką plików cookies. Ok, zamknij