Wszystko zaczęło się w latach 50. XX wieku. Marian Łysoń, dziadek obecnych właścicieli firmy, pracował jako ślusarz w Wytwórni Silników Wysokoprężnych. Każdą wolną chwilę poświęcał na rozwijanie swojego hobby, jakim było pszczelarstwo.

Był urodzonym innowatorem. Nieustannie szukał sposobów, żeby pszczołom w jego przydomowej pasiece żyło się lepiej, a miód coraz bardziej zachwycał swym smakiem. Pewnego razu kupił przedwojenną wiertarkę ręczną i przerobił ją na elektryczną. Przy jej pomocy wykonał pierwsze formy do produkcji uli styropianowych, które w tamtych czasach były zupełnie nowatorskim rozwiązaniem w pszczelarstwie.

W ten sposób wyznaczył drogę, którą do dziś podąża Pasieka Łysoń, łącząc tradycję z nowoczesnością.



Od rodzinnej manufaktury do największej firmy pszczelarskiej w Polsce

Marian Łysoń przez lata doskonalił modele uli styropianowych, a wszędzie, gdzie je prezentował, wzbudzały wielkie zainteresowanie pszczelarzy. Jednak, mimo że pierwszy ul styropianowy  wykonano w Polsce w latach 60., nadal nie produkowano ich na większą skalę.

Marian Łysoń postanowił to zmienić.

W 1988 roku założył wspólnie z synem Andrzejem spółkę Apicol i rozpoczął produkcję uli styropianowych dla Regionalnego Zrzeszenia Pszczelarzy Apipol w Krakowie.

W roku 1995 wnuk Mariana, Tomasz przekształcił rodzinną działalność w firmę pod nazwą ŁYSOŃ.

Dziś GRUPA ŁYSOŃ, to cały kompleks przedsięwzięć związanych z pszczelarstwem. Zajmuje się nie tylko produkcją uli styropianowych, sprzętu pszczelarskiego ale także przetwórstwem naturalnych wyrobów pszczelich. Promocja wiedzy o pszczołach, zdrowego stylu życia i ochrony środowiska, to jest cel na najbliższy czas.

Charyzmatyczny i otwarty na świat. Po swoim dziadku odziedziczył pasję do innowacji, dlatego wprowadza do pszczelarstwa rozwiązania, które wydają się niemożliwe do połączenia. Prywatnie jest miłośnikiem zabytkowych samochodów i organizuje rajdy maluchami na rzecz ochrony pszczół. Doskonale łączy swoje zainteresowania z życiem rodzinnym. Dbając o relacje międzyludzkie, angażuje się także w budowanie pozytywnych stosunków zarówno w firmie, jak i w kontaktach biznesowych. Za swoje osiągnięcia otrzymał specjalną nagrodę w międzynarodowym konkursie na Przedsiębiorcę Roku, organizowanym przez EY Entrepreneur Of The Year.

Pasieka Łysoń to więcej niż miody

W roku 2004 postanowiliśmy poszerzyć grupę Łysoń o firmę "córkę" PASIEKĘ ŁYSOŃ. Działa ona w ramach spółki Tomasza Łysonia z siostrą, Katarzyną. Tu także jesteśmy wierni wizji Mariana Łysonia dlatego ciągle rozwijamy nasz asortyment, eksperymentujemy i badamy nowe możliwości.

 W naszej ofercie znajdziesz nie tylko klasyczne miody i produkty pszczele, ale także batony energetyczne, granole, świece z wosku pszczelego, słodycze i naturalne kosmetyki na bazie miodu.

Wszystko naturalne, zdrowe i wykonane z takim samym zapałem, z jakim pracował Marian Łysoń.

Skosztuj i przekonaj się sam.

W Pasiece Łysoń, jak w każdym ulu, królowa może być tylko jedna. W naszej pasiece tą rolę pełni Katarzyna - energiczna, niezwykle pracowita i zawsze pełna pomysłów na nowe projekty. Podobnie jak królowa pszczół, najwyższą wartością dla niej jest rodzina. To w jej królestwie wszystkie nowe produkty przechodzą testy. Kiedy słyszy wyrazisty okrzyk zachwytu, daje zielone światło produkcji. Katarzyna uwielbia gotować i piec, więc każdą wolną chwilę poświęca na tworzenie nowych przepisów.


Tradycja i Innowacja w Pasiece Łysoń: Równowaga Między Przeszłością, a Przyszłością 

W Pasiece Łysoń czerpiemy pełnymi garściami z bogatej tradycji pszczelarstwa, jednocześnie śmiało patrząc w przyszłość. Nasza filozofia opiera się na harmonii pomiędzy tradycją, a innowacją. Podobnie jak pszczoły, które łączą mądrość roju z niezależnością lotu, my również szanujemy wielowiekowe techniki, ale nie boimy się sięgać po nowoczesne rozwiązania. W ten sposób dostarczamy naszym klientom produkty, które nie tylko zachwycają smakiem, ale także wspierają zdrowie i dobre samopoczucie.



Pasja w Pracy: Energia Każdego Dnia 

Naszą pracę napędza pasja – z takim zaangażowaniem, jak pszczoły odwiedzają tysiące kwiatów, aby zebrać każdy kilogram miodu. Wierzymy, że tylko pełne oddanie i radość z tworzenia pozwalają osiągać doskonałość. Kochamy to, co robimy, a nasze produkty towarzyszą nam nie tylko w pracy, ale także w codziennym życiu – w domu i w podróży.



Kontrola Jakości: Od Kwiatu do Słoika 

Jakość jest dla nas absolutnym priorytetem. Z dbałością o każdy szczegół monitorujemy proces produkcji – od selekcji surowców po finalny produkt. Dzięki pełnej identyfikowalności każdej partii możemy zagwarantować, że każdy słoik miodu jest nie tylko pyszny, ale także bezpieczny i zdrowy. Jakość, której możesz zaufać – to nasza obietnica.