Blog
Pyłek kwiatowy - obnóża pszczele
Blog
Pszczoły obdarzają nas wieloma cennymi produktami, które wykazują korzystny wpływają na organizm człowieka. Jednym z takich produktów jest pyłek kwiatowy, nazywany również obnóżami pszczelimi. Rodzina pszczela oprócz miodu, potrzebuję do swojego rozwoju m.in. pyłku kwiatowego, który stanowi dla niej bogate źródło białka oraz dostarcza cennych składników odżywczych, niezbędnych do codziennego funkcjonowania. Pszczoły odwiedzając kwiaty w poszukiwaniu nektaru, przy okazji zostają oprószone pyłkiem kwiatowym. Czyszcząc się zbierają ziarenka pyłku, mieszają je z nektarem, dodają własne enzymy, a następnie zlepiają pyłki ze sobą formując postać większej granulki. Następnie granulka umieszczana jest w specjalnych koszyczkach znajdujących się na tylnej parze nóg. I stąd nazwa obnóża pszczele.
Pyłek kwiatowy to męska komórka roślinna, która stanowi początek nowego życia. Kryje w swoim wnętrzu olbrzymie bogactwo. Zawarte są w nim białka, w tym aminokwasy egzogenne, które są niezbędne do budowy ludzkiego białka. Znajdują się tam również lipidy, w tym nienasycone kwasy tłuszczowe, fosfolipidy oraz fitosterole, a także kwasy nukleinowe, enzymy, flawonoidy, związki fenolowe oraz cukry. Pyłek kwiatowy to bogactwo witamin tj.: B1, B2, B3, B8, B12, C, A, PP, E, D, K, H, makroelementów: sód, potas, magnez, wapń, oraz fosfor, a także mikroelementów: mangan, żelazo, nikiel, miedź, cynk, kobalt.
Należy podkreślić, że wszystkie wyżej wymieniane biologicznie czynne związki, są doskonale przyswajane przez organizm człowieka. Dlatego pyłek kwiatowy polecany jest w profilaktyce zdrowotnej zapobiegającej wielu schorzeniom cywilizacyjnym tj: stany zmęczenia, obniżonego nastroju, niepokoju, wyczerpania, a nawet depresji. Zalecany jest także w rekonwalescencji po przewlekłych i wyniszczających chorobach, w tym także zakaźnych. Zaleca się stosowanie pyłku kwiatowego w celu uzupełnienia w organizmie niedoborów witamin i białka, w szczególności gdy mamy do czynienia z dietą niskobiałkową, ubogą w witaminy lub w przypadku kiedy występuję zwiększone zapotrzebowanie fizjologiczne na wspomniane składniki np. podczas ciąży lub uprawiania sportów wysiłkowych.
Obnóża pyłkowe występują najczęściej pod postacią granulek i cechują się charakterystycznym słodkawo-kwaśnym smakiem. Pyłek kwiatowy może być w postaci zmielonej, dodaje się go również do miodu.
Nasza firma postanowiła przygotować dla Państwa Pyłek pszczeli w formie słodkiej przekąski. Obnóża pszczele zostały otoczone słodką polewo o smaku owocowym. Stworzyliśmy niepowtarzalny, bardzo zdrowy i smaczny produkt do codziennego stosowania.