Rodzaje miodu
Miód - jakie są jego rodzaje oraz właściwości
Miód akacjowy
- zapach akacjowy i słodki smak
- polecany przy zwiększonej aktywności fizycznej oraz wzmożonej pracy mózgu
- wspomaga walkę z bezsennością
- chroni i wzmacnia układ sercowo-naczyniowy
- stosowany w chorobach nerek oraz w chorobach zapalnych
- posiada właściwości antybakteryjne oraz odkażające
Polecany dla osób cierpiących na choroby układu oddechowego
Miód gryczany
- ostry lekko palący smak
- działa wzmacniająco i oczyszczająco na naczynia krwionośne
- wzmacnia i oczyszcza organizm z toksyn
- polecany dla osób starszych
- przyśpiesza gojenie się ran
- zalecany przy kontuzjach lub złamaniach
- korzystnie wpływa na pamięć
Polecany przy wyczerpaniu nerwowym
Miód spadziowy
- żywiczny lub kwiatowy smak i aromat
- stosowany przy chorobach układu oddechowego
- działa wykrztuśnie, przeciw-zapalnie, antyseptycznie
- pomaga w przeziębieniach oraz chorobach płuc
- stosowany przy schorzeniach stawów i układu nerwowego
Polecany przy obniżonej odporności
Miód rzepakowy
- łagodny smak i bardzo jasna barwa
- dzięki dużej zawartości glukozy dodaje energii
- wzmacnia serce
- pomaga w leczeniu miażdżycy oraz chorób układu pokarmowego
Polecany przy chorobach układu krążenia
Miód wielokwiatowy
- bardzo słodki smak i lekko gorzkawą nutą
- według fachowców dodaje energii
- zalecany na alergię oraz katar sienny
Wykorzystywany przy anemii, chorobach serca, zmęczeniu, zapalenia gardła, przeziębieniu
Miód lipowy
- lipowy zapach i słodko-ostry smak
- działa napotnie i wykrztuśnie
- stosowany przy chorobach, którym towarzyszy gorączka
- działa uspokajająco
Polecany przy chorobach układu oddechowego oraz przy przeziębieniach