Pszczele produkty posiadają doskonały wpływ na ludzki organizm. Takim produktem jest pierzga pszczela zawierająca liczne mikro i makroelementy. Pierzga pszczela to tak naprawdę przetworzony przez pszczoły pyłek pszczeli, bogaty w białko oraz liczne składniki odżywcze. Jest on dla pszczół jednym z podstawowych pokarmów. Pyłek pszczeli to dość twarde granulki posiadające zewnętrzną powłokę uniemożliwiającą swobodny dostęp do wewnętrznych składników odżywczych.
W specjalnym procesie pszczoły łączą pyłek z miodem oraz enzymami. Następnie składają go w komórkach plastra dodając kwasu mlekowego. W szczelnie zamkniętej komórce dochodzi do fermentacji. W finale procesu twarda powłoka pyłku pęka umożliwiając pszczołom spożytkowanie wewnętrznego bogatego w minerały, materiału. Tak powstaje pierzga pszczela, zawierająca w swym składzie m. in. kwasy tłuszczowe, enzymy oraz witaminy : B8, B3, A, C, H, E, D, PP.
Pierzga zawiera również magnez, fosfor, sód, wapń, potas, żelazo, cynk, miedź, kobalt oraz mangan. Zawarte w pierzdze składniki wzmacniają organizm oraz wspomagają go w chorobach cywilizacyjnych m. in. stanach zmęczenia, obniżonego nastroju czy wyczerpania. Doskonale sprawdza się podczas rekonwalescencji po wyniszczających i ciężkich chorobach; również i zakaźnych. W przypadku braku witamin będzie wyśmienitym sposobem na uzupełnienie poważnych niedoborów w organizmie. Niweluje również braki białka w ludzkim organizmie. Jest dobrym wyborem podczas ciąży oraz w momencie uprawiania intensywnych sportów wyczynowych. Pierzga stosowana może być codziennie. Zaufaj Pasiece LYSON, stosuj naturalne i sprawdzone produkty.