Miód nektarowy lipowy

Polski miód
Naturalny
Miód nektarowy lipowy .
Podziel się lub Kup teraz
O produkcie
Powstaje z nektaru zbieranego przez pszczoły z drzew lipy. Ma barwę od jasno-bursztynowej w stanie płynnym, do złotej w stanie stałym. Posiada charakterystyczny zapach kwiatów lipy oraz lekko ostry smak. Dzięki dużej zawartości olejków eterycznych, które niszczą drobnoustroje występujące w błonach śluzowych górnych dróg oddechowych, stosowany jest często podczas leczenia ich stanów zapalnych, przeziębień czy grypy.

Miód ten działa także przeciwgorączkowo i uspokajająco. Substancje zawarte w kwiatach lipy, które są przenoszone wraz z nektarem, mają działanie wykrztuśne.

Miód lipowy polecany jest szczególnie na:
» górne i dolne drogi oddechowe,
» układ nerwowy, stres,
» serce i układ krążenia.
Dostępne gramatury
  • Słoik
  • 250g
  • 400g
  • 700g
  • 1250g


  • Amfora
  • 120g
  • 140g
  • 270g


  • Ceramika
  • 400g
  • 450g
  • 900g
Opinie o produkcie
od kogo
ocena
Rewelacyjny!
. . . . .
Polski miodzik bardzo polecam!
. . . . .
Twoja ocena
Opinia została dodana poprawnie. Wkrótce pojawi się na stronie.
Wystąpił błąd podczas dodawania opinii. Spróbuj ponownie lub skontakuj się z nami.

Spróbuj także

Miód nektarowy lipowy

O tym, że miód jest zdrowy, słyszał chyba każdy, ale zdecydowanie mniej osób wie, że jego właściwości wynikają z rodzaju nektaru zebranego przez pszczoły. Można wyróżnić kilkadziesiąt różnych typów miodu, ale przez wielu znawców — zarówno profesjonalnych, jak i codziennych smakoszy — to właśnie miód lipowy uznawany jest za jedną z najszlachetniejszych odmian. Dlaczego? Niech odpowiedzią na to pytanie będzie nasza wyobraźnia. W końcu chyba każdy miał okazję podziwiać lipę w pełnym rozkwicie. Jednak liczy się nie tylko wygląd, ale również aromat, który w przypadku kwitnącej lipy roznosi się na wiele metrów. Z drugiej strony trzeba pamiętać, że rzadko można znaleźć w Polsce miejsca, w których takie drzewa występują w większym skupisku, dlatego tak trudno pozyskać miód nektarowy lipowy. Jednak warto, bo jego właściwości prozdrowotne są bogate, co sprawia, że będzie to świetne urozmaicenie codziennej diety.

Zawartość miodu lipowego

Czy zastanawiałeś się kiedyś, co tak naprawdę kryje się w tym niepozornym słoiku z miodem? To nie tylko złocisty płyn, którym można posłodzić napoje lub dodać go do różnych potraw, ale najprawdziwsze bogactwo witamin, minerałów i innych składników odżywczych. Oczywiście, te zależą w dużej mierze od rodzaju miodu, dlatego tutaj skupimy się jedynie na miodzie lipowym (po dodatkowe informacje na temat naszych innych wyrobów pszczelich odsyłamy do odpowiednich kategorii).

Miód nektarowy lipowy ma bardzo bogaty skład, a jego podstawę stanowią glukoza i fruktoza (ponad 70%), a w mniejszym stężeniu sacharoza. W związku z tym jest bardzo dobrym źródłem energii i poleca się go okresie wzmożonego wysiłku fizycznego oraz intelektualnego oraz w przypadku ogólnego osłabienia organizmu i apatii. Jednak to nie wszystko, gdyż lista składników aktywnych, witamin i mikro oraz makroelementów jest imponująca, co można zobaczyć poniżej:

  • witaminy z grupy B,
  • witamina C,
  • witamina PP,
  • kwasy organiczne,
  • potas,
  • garbniki,
  • magnez,
  • chlor,
  • mangan,
  • rutyna,
  • hesperetyna,
  • olejki eteryczne.


Oczywiście powyższa lista nie przedstawia pełnego składu, jednak daje spore pojęcie na temat właściwości miodu lipowego. Zawarte w produkcie składniki świetnie oddziałują na cały organizm, w związku z czym lipowy miód nektarowy jest polecany dla osób w dosłownie każdym wieku, bez względu na stan zdrowia oraz ogólną kondycję psychofizyczną. Co istotne, bardzo łatwo wprowadzić go do swojej codzienności (np. w postaci słodzika do herbaty i kawy), więc można tutaj połączyć przyjemne z pożytecznym, czyli dbałość o swoje zdrowie z rozpieszczaniem zmysłów — głównie smaku.

Właściwości miodu lipowego

Walory smakowe, do których przejdziemy w dalszej części opisu, to jedno, ale szeroka lista składników odżywczych witamin i minerałów sprawia, że miód nektarowy lipowy ma naprawdę duże grono odbiorców. Można go stosować na wiele sposobów i przy różnego rodzaju schorzeniach, a także zapobiegawczo w celu wzmocnienia odporności. Miód jest świetnym uzupełnieniem jesienno-zimowej diety, ponieważ w tym okresie nietrudno o przeziębienia, a on znacząco pomaga w walce z nimi. Jednak jeśli już dojdzie do choroby, to nadal warto sięgać po miód lipowy, gdyż duża zawartość olejków eterycznych ma działanie napotne, co sprzyja szybszej regeneracji organizmu: obniżeniu gorączki oraz działaniu wykrztuśnym. A skoro o tym mowa, to działanie wykrztuśne sprawdza się również w przypadku chorób górnych dróg oddechowych. Dodatkowo aksamitna konsystencja miodu łagodzi ból gardła, więc jednym słoiczkiem można oddziaływać na różne dolegliwości związane z mniej lub bardziej zaognionymi przeziębieniami.

Dodatkowo skład miodu lipowego dobrze wpływa na układ nerwowy i łagodzi różnego rodzaju napięcia. Warto więc go stosować w okresie wzmożonego wysiłku intelektualnego, ponieważ wzmacnia także koncentrację. Wprowadzenie miodów do swojej codziennej diety pomaga także obniżyć poziom stresu oraz zwalczyć bezsenność. Trzeba jednak zaznaczyć, że składniki zawarte w miodzie lipowym mają działanie lekko moczopędne, co może skutkować częstszymi wizytami w łazience. Z drugiej strony takie działanie jest pożądane w przypadku problemów z układem krwionośnym, szczególnie przy konieczności obniżenia ciśnienia krwi.

Smak, zapach, konsystencja oraz kolor miodu lipowego

Kolor, smak, wygląd oraz aromat miodu zależą od jego pochodzenia i rodzaju. W tym przypadku konsystencja miodu przypomina olej rycynowy o jasnym, złocistym odcieniu, chociaż zdarzają się przypadki bardziej bursztynowego koloru. Barwa zmienia się po krystalizacji na jasnokremową, co następuje naturalnie zazwyczaj po kilku tygodniach od zebrania produktu. W jego zapachu wyczuwalna jest woń kwiatów lipy, więc jest raczej przyjemny w odbiorze. Smak jest także niebanalny, ponieważ można zauważyć lekką pikanterię lub goryczkę. Tak nieoczywisty posmak zyskał szerokie grono oddanych fanów w każdym wieku, bo idealnie współgra z różnego rodzaju napojami, jak i potrawami. Oczywiście ostateczne walory smakowe zależą w dużej mierze od zbiorów, więc warto sięgać po miód nektarowy lipowy z ekologicznych pasiek.

Jak stosować miód nektarowy lipowy?

Popularność miodów wynika z ich szerokiego zastosowania, bo sprawdzają się one jako dodatek do różnych potraw i mogą być spożywane także pojedynczo. Świetnie nadają się do słodzenia herbaty i kawy, dzięki czemu pomagają wyeliminować z diety biały cukier. Miody sprawdzą się również w formie deseru, np. jako spoiwo łączące różnego rodzaju ziarna zbór albo owoce. Możliwości zastosowania jest mnóstwo, dzięki czemu chętnie sięgają po niego osoby w każdym wieku. Dzieci doceniają nieoczywistą słodycz, a dorośli prozdrowotne właściwości. A czy można przedawkować miód nektarowy lipowy? Tak, ale wymagałoby to zjedzenia wielu słoików tego produktu na jeden raz, więc taka sytuacja jest tylko hipotetyczna. Jednak w przypadku uczulenia na produkty pszczele może wystąpić alergia, więc warto obserwować swój organizm i jego reakcje, szczególnie przy pierwszym spotkaniu z takimi wyrobami. Co prawda, uczulenie na produkty pszczele, w tym miód, jest rzadko spotykane, ale może wystąpić, dlatego o tym wspominamy.

Jak długo można przechowywać miód nektarowy lipowy?

Miody należą do tego rodzaju produktów, które nigdy się nie psują. Co ciekawe, najstarsze znalezione miody liczyły kilka tysięcy lat i NADAL nadawały się do spożycia. Jednak wiele osób myli naturalną krystalizację z zepsuciem, ale takie podejście jest błędne — jest to naturalnie występujący proces i miody po krystalizacji nadal mogą być spożywane. Zmienia się jedynie ich konsystencja, kolor oraz czasami zapach i smak, ale prozdrowotne właściwości pozostają takie same. W związku z tym miód lipowy można przechowywać po otwarciu przez czas nieokreślony, chociaż z doświadczenia wiemy, że nawet duże słoiki są dość szybko opróżniane.


Firma ŁYSOŃ realizuje projekt wdrożenia innowacyjnej i w pełni zautomatyzowanej produkcji wyrobów spożywczych czystej etykiety z miodem gryczanym o wysokich walorach prozdrowotnych. Celem projektu jest rozwój oraz wzrost konkurencyjności firmy ŁYSOŃ na rynku branżowym. Więcej informacji na stronie: https://pasiekalyson.pl/dotacje/
euro
Ta witryna korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z polityką plików cookies. Ok, zamknij